2012. május 13., vasárnap

Parcellite URL shortening - rövidítés automatikusan

Gyakran küldözgetek emailben, msnen egyéb helyeken linkeket és sokszor jól jönne, ha gyorsan lehetne rövidíteni a linket. Néha külön felkeresek egy ilyen honlapot például goo.gl, tiny.cc, bitly.com és ott rövidítek, de most eszembe jutott, hogy sokkal hatékonyabb lenne, ha ez egyből a vágólapra kerülhetne. Szerencsére a Crunchbangben alkalmazott vágólapkezelő, a Parcellite nevű programban van lehetőség ún. action-ök végrehajtására a program használata közben.
Azonban az alapértelmezetten a tárolókban lévő verzió kicsit bugos, és egy action végrehajtása után eltűnik a trayiconoknál a Parcellite ikonja. Érdemes inkább a hivatalos honlapról feltelepíteni egy frissebb változatot, én az 1.0.2rc5 ös verziót telepítettem fel egy letölthető .deb csomagból.
Itt találtam egy majdnem kész szkriptet, amit kicsit módosítottam úgy, hogy egyből bekerüljön a vágólapra a rövidített link.
A szkripthez szükséges az xclip program, amivel a vágólapra helyezzük a linket:
sudo apt-get install xclip
Ezekután jöjjön a szkript:
#!/bin/bash
UR1='http://ur1.ca/'
LONG="$1"
alias xclip="xclip -selection c"
curl -A 'Mozilla' -s "$UR1" -d"longurl=$LONG" |grep -i 'Your ur1 is'|sed -e 's/<[^>]*>//g' | sed -e 's/Your ur1 is: //' | sed -e 's/\t\t//' | xclip -selection "clipboard"
Így kelthetjük életre Parcellitével: először létrehozunk egy szkriptfájlt (másoljuk be a fenti kódot a Gedit-be, és mentsük el a fájlt), majd futtathatóvá tesszük.
sudo gedit /usr/bin/shurl
sudo chmod +x /usr/bin/shurl
Végül Parcellite ikonon jobb klikk > Beállítások > Műveletek:
vegyünk fel egy új műveletet, például:
Művelet: URL Shortener, Parancs: shurl %s

Ha már a vágólapon van egy hosszú link (pl.: kimásoltunk egy linket Firefox-ban címsorból), Ctrl gomb lenyomása közben kattintsunk a Parcellite ikonjára, majd a feltűnő ablakban az URL Shortener-re, és máris Ctrl+v- vel beilleszthetjük bárhova a rövidített linket. Enjoy!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése