2012. június 1., péntek

Fájlmásolás, link küldése Androidra


Gyakran szükség van gyorsan valamilyen adat átvitelére számítógépről Androidos telefonunkra. Két lehetőséget mutatok be, melyeket én is használok, az első akkor lehet hasznos amikor csak egy honlap, vagy fájl linkjét akarjuk átküldeni, és azt majd a telefonról megnézzük, illetve letöltjük. A második megoldásban konkrétan fájlokat másolhatunk át számítógépünkről mobilunkra. Mindkét megoldás platform független, szóval minden rendszeren (Linux, Windows, Mac) használhatóak.

Link küldése

Telefonunkra a ChromeToPhone alkalmazást kell telepítenünk, ezt itt tudjuk beszerezni (az oldal állításával ellentétben Marketről(Google Play) nem tölthető le): Letöltési link
Számítógépen pedig böngészőnhöz kell egy kiegészítőt telepítenünk, Firefox-hoz használható a következő FoxToPhone add-on, mely a mobilra telepített alkalmazásnak tud küldeni linket.
Első link küldésekor engedélyt kér az alkalmazás a telefonnal való kommunikációra.


Ha a fenti programokat telepítettük, akkor a böngészőben (ahogy a képen is látszik fent), ha egy linkre jobb egérgombbal kapcsolunk, vagy csak simán egy oldalon, akkor az adott linket el tudjuk küldeni telefonunkra ("Link küldése az Androidra"), amit ott később megnyithatunk.
 A ChromeToPhone eredetileg -mint ahogy a neve- is mutatja Chrome-ra készült, tehát elérhető hozzá is egy kiegészítő.

Fájlműveletek

Többféle fájlküldési módszert is kipróbáltam már mióta Androidot használok és végül az FTP kapcsolaton keresztül történő műveleteknél maradtam. A telefonra fel kell telepíteni egy FTP szervert, ehhez ajánlom SwiFTP FTP Server-t, melyet Google Play-ről letölthetünk.
A mobilunkra telepített FTP szerverre pedig számítógépről egy FTP klienssel lehet csatlakozni, ehhez én a nyílt forráskódú, platformfüggetlen FileZilla klienst ajánlom.
A telefonon ezután a SwiFTP programot megnyitva a Setup résznél állítsunk be egy felhasználónevet, egy jelszót hozzá, mentsük el a beállításokat a Save gombbal, majd a Start gombbal el is indíthatjuk FTP szerverünket, mellyel a kiírt címre a gépen lévő FileZilla programmal csatlakozhatunk.


A SwiFTP által Wifi URL-nél kiírt cím kettőspont előtti részét kell FileZillában a Cím részhez beírni ("ftp://" nélkül), felhasználónévhez és jelszóhoz a Setup résznél megadottakat, porthoz a Wifi URL-nél a kettőspont utáni számot.

Sok sikert a műveletekhez, és mint mindig a kérdéseket, észrevételeket örömmel várom! :D

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése