2013. október 8., kedd

DinoPlayer - streaming zenelejátszó Firefox OS-re

A legújabb Firefox OS-re készült alkalmazásom, mely a DinoPlayer nevet viseli egy érintőképernyős eszközökre optimalizált streaming zenelejátszó alkalmazás. Legnagyobb előnye, hogy használatával nem kell rátöltenünk zenéinket telefonunkra, hanem egy tetszőleges internetről elérhető helyen kell csak elérhetővé tennünk .mp3 formátumú fájljainkat és onnan internetkapcsolat meglétében hallgathatjuk őket. További előnyök a zeneszámok adatainak (előadó, szám címe, album, év, hossz) automatikus kiolvasása, valamint automatikus borítókeresés zenehallgatás közben.

Fejlesztési oldalról érdekes lehet, hogy az egyes webes tárhelyek használatához nincs szükség semmiféle API-ra, például a tárolt zeneszámok adatainak kiolvasásához, hanem ezt is a HTML5 audio tag-jének segítségével oldottam meg (érdeklődőknek továbbiak a projekt GitHub oldalán). Ezért is terjeszthető ki szinte tetszőlegesen a támogatott webes tárhelyek listája.

Az alkalmazás felhasználói felülete teljes mértékben ismert gesztúrákkal irányítható. A képernyőre bökve hozható elő a zeneszámok indítására illetve leállítására szolgáló Play/Pause gomb, swipe mozdulattal lehet váltani a számok között. A szerver oldali komponensekkel való kommunikáció közben egy töltő csík látható a képernyő felső részében, ilyenkor töltődnek le a szám adatai, illetve a hallgatott zene albumjának borítója. Lehetőség van az adott zeneszám ismétlésére is a fenti jobb screenshoton is látható Replay gomb segítségével. A főképernyő bal felső sarkában lévő Menü gombbal hozható elő a menü, ahol egy listából kiválasztható a betöltött zenealbumból lejátszásra egy zeneszám. A menüben lehet újratölteni az eddig betöltött albumot, illetve itt lehet előhozni a lent is látható beállítások ablakot.

Beállítás

Mint ahogy korábban is írtam alapvetően bármely internetről elérhető helyről lehetőség van zeneszámok lejátszására a DinoPlayer-rel. Ehhez azonban először elő kell készíteni a DinoPlayer számára az adott zenemappát (telepíteni kell a DinoPlayer Helper-t), melyet Linux-ról és Windows-ról is megtehetünk. A DinoPlayer-hez mindenképp valamilyen cloud tárhely használatát ajánlom; most az egyik ajánlott tárhely a Dropbox beállítását fogom bemutatni DinoPlayer-hez.

DinoPlayer Helper telepítése

Linux:

Hozz létre egy mappát a Dropbox Public mappádban, és másolj bele .mp3 fájlokat. Töltsd le a telepítő szkriptet (install.sh) az előbb létrehozott új zenemappádba, és futtasd a szkriptet! Vagy csak simán futtasd terminálból az előbbi mappába lépve a következő parancsot:

$ curl https://raw.github.com/thesnapdragon/dinoplayer/master/install/release/linux/install.sh -o- | bash

Windows:

Hozz létre egy mappát a Dropbox Public mappádban, és másolj bele .mp3 fájlokat. Töltsd le a telepítő szkriptet (install.bat) az előbb létrehozott új zenemappádba, és futtasd a szkriptet!

Zenemappa hozzáadása

Miután telepítetted az előző pontban a DinoPlayer Helpert, Dropbox esetén a Public mappa azonosító számát és a zenemappa nevét kell csak megadni, melyet például a fenti screenshoton is látható módon lehet megszerezni Intézőből. Másik lehetőség a Dropbox oldalán belépve:

Ha egyéb tárhelyeket szeretnénk használni, a Más webes tárhely opciót kell választani, ilyenkor a zenemappa teljes URL-jét kell megadni DinoPlayer-ben. Dropbox esetén ez például a Public mappában található zenemappa teljes, publikus URL-jét jelenti.

A későbbiekben további webes tárhelyek használatához lesz segítség a programban, illetve további fejlesztések is várhatóak. Enjoy!

Hivatalos oldal

DinoPlayer a Firefox Marketplace-en

DinoPlayer GitHub oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése