2010. június 19., szombat

Glipper - Ctrl+c Ctrl+v kilépés után

Rövid használat után bárki észrevehette, hogy található egy nagyon idegesítő bug az Ubuntuban. Névszerint pedig az, hogy ha valahonnan kimásolunk egy szöveget, akkor a forrásprogramból való kilépés után már eltűnik a vágólapról a kimásolt adat. Néha ez nagy bosszúságot okozhat, azonban pár napja megtaláltam a megoldást, ezt az oldalt olvasgatva, ahol egyéb hasznos dolgokat is találhatunk érdemes ellátogatni ide. Ezen a honlapon említenek egy programot (Parcellite), mely elvégzi helyettünk ezeket a teendőket, sőt még sokkal többet is tud. Én azonban rövid használat után találtam egy szimpatikusabb megoldást a Glipper nevezetű programot.

Telepítése nagyon egyszerű: Klikk ide
(Megjegyzés: Ha nem megy a telepítés, olvasd el ezt a leírást.)


Egy újraindítás után, a panelen jobb klikket nyomva máris hozzáadható a Clipboard Manager, ahol beállíthatjuk a programot. Ha azt akarjuk, hogy illeszkedjen témában a többi tray ikonhoz, itt találunk hozzá egy megfelelő témát, és leírást a telepítéséhez. Végeredmény:


Amúgy ez a program nem csak ennyit tud, amennyit leírtam pluginokkal bővíthető, és alapvetően vágólap kezelőként használható, így nem csak az utolsó kimásolt szöveget tudjuk beilleszteni, hanem a korábbiakat is itt kiválasztva.

Update: Igazából nem egy Ubuntu bugról van itt szó, hanem egy általánosabb tulajdonsága a Linuxoknak, több disztribúcióban is elvesznek a vágólapról kilépéskor az adatok.

Glipper hivatalos oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése