2011. szeptember 16., péntek

Raspberry Pi, extraolcsó HTPC


Most kívételesen nem szoftverekről fogok írni, hanem egy nagyon jó ötletről, amit pár napja találtam: a Raspberry Pi. Egy ARM architektúrás miniszámítógépről van szó, 35$ csak (létezik egy 25$-os változat is kicsit szerényebb teljesítménnyel), és akkora körülbelül mint egy névjegykártya. Fogyasztása 1W, és gyakorlatilag mindenféle porttal rendelkezik, amivel egy hagyományos PC is.
A gép alapvetően háttértárként egy SD kártyát használ, így egy jobb SD kártyával rendkívűl gyors rendszert kaphatunk. Operációs rendszerként mindent futtat, ami támogatja az ARM architektúrát: ez gyakorlatilag a különböző Linux változatokat jelenti, Windows-t nem fog tudni futtatni a gép.
Néhány extra még ami miatt különösen érdekes a gép: egy 700Mhz-es processzor van a gépben 256MB memóriával, minden integrált, található rajta 1 db HDMI port, 1 db Ethernet port, 2 db USB, 3.5mm Jack csatlakozó.
Alapvetően az oktatásba szánták ezt az eszközt, azonban rendkívűl sok egyéb felhasználása is lehetséges, elég szép teljesítményének köszönhetően. Többek közt szinte bármilyen szerverré alakítható az eszköz - persze inkább csak otthoni használatra -, és természetesen a HDMI kimenet miatt elég szép HTPC is kialakítható belőle.
Sajnos az eszköz még nem kapható, azonban november végére ígérik a megjelenést, érdemes követni a pályafutását!

Raspberry Pi hivatalos honlapja
Raspberry Pi saját Wiki-je

2 megjegyzés:

  1. Az általad említett specifikációk a Model B-re igazak, és az 35$-ba kerül.
    A 25$-os kistesóját meg sem említed? :S

    VálaszTörlés
  2. a 25$-os bár árban jobb, de szerényebb képességei miatt inkább az okosat ajánlom itt az oldalon :D úgy gondoltam, hogy akit jobban érdekel ez a gép, úgy is megnézi az ajánlott oldalakat :)
    persze köszönöm az észrevételt és megemlítem a cikkben, hogy létezik egy olcsóbb is, hátha valakinek az jobban tetszik :)

    VálaszTörlés