2012. június 14., csütörtök

Multiboot backup pendrive


Néha előfordulhat, hogy még kedvenc Linux rendszerünk is elromlik. Ilyenkor jól jönne, ha 10 perc rendszervisszaállítás után újra használhatnánk a rendszerünket. Most bemutatok egy lehetőséget, mellyel mindezt megtehetjük. Egy multiboot-os pendrive-ot fogunk készíteni rajta minden eszközzel, mellyel a gépélet-mentést végrehajthatjuk. Természetesen több lehetőség is adott, és tetszés szerint konfigurálható lesz - akár más célokra is - a pendrive.

A rendszer mentéséhez és visszaállításához egy nagyon hasznos programot szeretnék bemutatni, melyre nem rég találtam rá. A Clonezilla egy backup készítő program, hasonló, mint a Windows-ra is elérhető Norton Ghost. Hasznos lehet, ha kedvenc Linux rendszerünkről akarunk mentést készíteni, és aztán később gyorsan arra az állapotra akarunk visszatérni.
A Clonezilla gyakorlatilag egy Linux operációs rendszer, melynek Live verzióját ajánlom, mellyel nagyon gyorsan készíthetünk biztonsági másolatot rengeteg féle operációs rendszerről (Linux, Win, Mac, stb), egyéb partícióról, vagy akár egy teljes lemezről. Szerver verziójában akár 40, vagy több gépre is telepíthetünk egy korábban ezzel a programmal lementett rendszert.
Én egy 12 Gb használt területű ext4 partícióról készítettem mentést, körülbelül 10 perc alatt, és az eredmény egy 4 Gb-os backup lett. Visszaállítás mentésből is körülbelül 10 percet vett igénybe.

A rendszerek telepítésekor gyakran használunk partícionáló eszközöket, ezek közül én a GParted Live  nevűt részesítem előnyben egyszerű használata és megbízhatósága miatt.

További kiegészítésként (pl.: a rendszeren tárolt adatok gyors lementésére elromlott operációs rendszernél) jól jöhet, ha van az USB pendrive-on egy kisebb használható GUI-s rendszer. Ezek közül én a rendkívűl gyors és szinte bármilyen őskövületet felismerő Damn Small Linux-ot (DSL) ajánlom, nagyon jól összeválogatott kis programgyűjteménye van és nagyon kicsi a rendszerigénye.

A multiboot-os pendrive elkészítéséhez pedig a MultiSystem nevű programot fogjuk használni.
Itt találtam egy szkriptet mellyel könnyen telepíthetjük a MultiSystem függőségeit. Ehhez töltsük le telepítő szkriptet:
wget http://liveusb.info/multisystem/install-depot-multisystem.sh.tar.bz2
tar xvjf install-depot-multisystem.sh.tar.bz2
chmod +x install-depot-multisystem.sh
./install-depot-multisystem.sh
Mivel a telepítő szkriptet elvileg Ubuntu rendszerre készítették, ezért lehet, hogy nem talál majd a telepítés előtt minden csomagot. A nem talált csomagokat apt-get-tel tegyük fel, nálam az xterm hiányzott:
sudo apt-get install xterm
Ha minden megvan már csak egy FAT32-re formázott USB eszközre lesz szükségünk. Én a 16 Gb-os pendriveomon 700 Mb-os FAT32 partíciót készítettem GParted-del, melyből 290 Mb-ot foglal el a fent említett 3 rendszer.

Ezután ha elindítjuk a multisystem nevű programot, akkor kiválaszthatjuk a pendrive-ot amelyre telepíteni akarjuk majd a rendszereket:

A kiválasztás után már pakolhatunk is a pendrive-ra letöltött, LiveCD módban működni képes OS-eket.
A "Menü ->  LiveCD-k letöltése" résznél lehet keresgélni a kompatibilis Live rendszerek között, a fent említett programokat innen töltöttem le:


A letöltött .iso képfájlokat betallóztam, a MultiSystem néha root jelszót kér Grub2 generáláshoz, és ha minden jól megy a végén már kész is a működő multiboot-os mindentudó backup pendrive! :D


Ha tesztelni akarjuk az elkészített pendrive-ot akkor a MultiSystem-en belül Qemu-val, vagy VirtualBox-al is kipróbálhatjuk mit is sikerült alkotni.
A programon belül is felkínált Live rendszerek listájából is láthatjuk, hogy rengeteg lehetőség van és nagyon sokféle multiboot-os eszközt rakhatunk össze, ha valaki erre jár kíváncsi vagyok mit talált ki. :)

2 megjegyzés:

  1. Szia!

    Melyik linux rendszer alól dolgoztál?
    Éppen egy elszállt partíciós tábla sikeres visszahozása után vagyok.
    Fél napba tellett mire sikerült a netről összeollózni.
    Egy ilyen multi mindentudó jól jönne a későbbiekben.

    VálaszTörlés
  2. szia,
    én Crunchbang Linux-ot (http://crunchbanglinux.org/) használok. Viszont a MultiSystem készítői szerint rengeteg Linux változatot támogat programjuk:
    http://liveusb.info/dotclear/index.php?pages/os
    Sok sikert a kipróbáláshoz! :)

    VálaszTörlés