2013. május 20., hétfő

Google Reader helyett: RSS olvasók tesztje

Nem rég az a szomorú hír fogadott a napi RSS olvasáskor, amikor beléptem a Google Readerbe, hogy július 1-én lekapcsolják a szolgáltatást. Nem nagyon örültem neki, mert a Google Readert naponta használom. A legnépszerűbb RSS olvasó leállására az eddigi konkurens alkalmazások egyből aktivizálták magukat, hogy minél több új felhasználót gyűjtsenek be.

Sokan próbálják lemásolni a Google Readert, azonban a legtöbben saját megoldásaikat akarják eladni, és sokszor nem sikerül olyan jól, mint az eredeti. Számtalan pont van, ahol elbukhat egy alkalmazás, számomra a legfontosabb tulajdonságok a következők:

 1. Gyorsaság: a legfontosabb, hogy gyorsan tudjam elolvasni a híreket, ne kelljen várni folyamatosan, míg az oldal betölti a tartalmakat.
 2. Felhasználóbarátság: ennek elég nehéz megfelelni, hogy ha gyorsan akarom átfutni a híreket és csak átpörgetem őket azt is megtehessem, de ha el akarnám olvasni őket, azt is megtehessem könnyedén.
 3. Több platform: minél több platformon legyen lehetőség olvasni a híreket, az Android-os Google Reader-nél jobb program nem igazán van.

Ezen szempontok alapján lássunk tehát néhány klónt:

The Old Reader

Ez az egyik legjobban sikerült másolat. Már a nevéből is látszik, hogy készítői nem törekedtek arra, hogy valami újjal álljanak elő, egyszerűen pótolni akarták a Google Readert. Ez elég jól sikerült, a funkciók és a kinézet szinte teljesen megegyezik az eredeti változatban elérhetővel. A főoldal áttekintő képernyője, a trendek rész, az olvasó felület lista és teljes nézete, csillagozott (Liked) elemek szinte teljesen ugyanolyanok, mint a Google Readerben. A kipróbált olvasók közül magasan ez a legmegbízhatóbb és leggyorsabb, használhatóságban szinte megegyezik a Google Readerrel, azonban mobilos alkalmazás sajnos még nem érhető el hozzá (a készítők viszont terveznek ilyet).

Netvibes

A Netvibes készítői megpróbáltak valami újat is alkotni, mint például a Widgetek nézet, a rengeteg effektnek köszönhetően azonban használhatatlanul lassú az oldal. Létezik egy Reader nézet is, ami egy alapos átkonfigurálás után egészen használható formába hozható. Mindezek ellenére a Netvibes nem nagyon jött be nekem, néha kicsit belassult, és mobilos app sem érhető el hozzá (az oldalnak viszont létezik mobilra optimalizált változata).

Feedly

A Feedly asztali változata kiegészítővel használható (Firefox, Chrome böngészőkhöz találhatunk), natív mobilos app elérhető hozzá Android-hoz és iOS-hez is. A Feedly-ben próbálták újragondolni a Google Reader felületét, újító ötletekkel álltak elő. Az oldal dizájnja letisztult és szépnek mondható, a gyorsasággal sincs olyan nagy gond, viszont a tartalom olvasására szolgáló nézetek mintha nem lennének tökéletesek. Firefox-ban olvasva a Full Article nézet, ami a legjobban hasonlít az előd részletes megjelenítési nézetéhez, a tartalom viszont összezsugorítva a képernyő felét foglalja el a többi pedig puszta placeholder, mintha nem is olvasásra találták volna ki az alkalmazást. Valamilyen hasonló nézet mobilos appnál pedig el sem érhető. A másik ami megnehezíti a használatot, hogy a Feedly megpróbálja kitalálni, hogy az olvasónak mi a fontos és azokat a cikkeket mutatja először, van amikor többször is egy népszerű cikk áll a lista elején, más cikkek meg csak később válnak olvashatóvá.

Létezik még néhány egyéb olvasó is, amelyeket kipróbálva úgy tapasztaltam, hogy vagy valami teljesen új dologgal próbálkoznak, vagy nem túl használhatóak, ezekbe a kategóriákba tartozik a Pulse, vagy a NewsBlur.

Ha elszántuk magunkat, hogy átköltözünk Google Reader-ből egy másik olvasóba, és szeretnénk átvinni a követett feedjeinket, akkor először importáljuk ki őket a Google Takeout-ból, aztán az archívumból kicsomagolva importálhatjuk az új olvasóba a subscriptions.xml fájllal.

Asztali gépen használva nekem gyorsaság és használhatóság szempontjából a The Old Reader tetszett, gyakorlatilag már át is tértem rá. Néhány tippet még leírnék használatához:

Tippek a The Old Reader olvasóhoz

 • ’?’ vagy ‘h’ gomb megnyomásával megnézhetjük, hogy milyen gyorsgombokat használhatunk az alkalmazásban. Sokkal gyorsabb velük az oldal használata.

 • Ha fel akarunk iratkozni egy RSS feedre, a Firefox segítségével a fenti képen látható módon, akkor a következőképpen adhatjuk hozzá a The Old Reader-t a feed-ek kezelőjéhez:
 1. Írjuk be a Firefox címsorába: about:config!
 2. Írjuk be a Keresés-hez: browser.contentHandlers.types és nézzük meg a legnagyobb számú bejegyzést!
 3. Jobb klikk \(\rightarrow\) Új \(\rightarrow\) Karakterlánc, és hozzunk létre egy bejegyzést az eddigi legnagyobb számnál 1-el nagyobb értékkel, pl:
browser.contentHandlers.types.8.title
// értéknek: The Old Reader
 1. Az előző ponthoz hasonlóan hozzuk létre még a következő bejegyzéseket:
browser.contentHandlers.types.8.type
// értéknek: application/vnd.mozilla.maybe.feed
browser.contentHandlers.types.8.uri
// értéknek: http://theoldreader.com/feeds/subscribe?url=%s
 1. A Firefox újraindítása után, már ki is választhatjuk, hogy a The Old Reader-re akarunk feliratkozni
 • A Conky-hoz használható olvasatlan feedszám kijelző szkript a következő cikkemben lesz olvasható :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése