2013. szeptember 9., hétfő

FireReader - RSS olvasó Firefox OS-re

Az első Firefox OS-es alkalmazásom után egy kicsit bonyolultabb alkalmazást is akartam készíteni, amit az OwlCalc-hoz hasonlóan szintén szívesen használnék. Mivel a kedvenc RSS olvasómnak a The Old Reader-nek sokáig nem volt mobilra optimalizált programja, ezért úgy döntöttem, hogy egy RSS olvasót fogok készíteni, melyben benne lesznek a kedvenc funkcióim, amelyeket mindenképp elvárok egy RSS olvasótól. Így született meg a FireReader.

A FireReader a The Old Reader API-ját használja, mely teljes mértékben utánozza a jó öreg, eredeti, jól megtervezett Google Reader API-t. Azért, hogy ne kelljen semmilyen különleges más WebAPI-t használni, készült az olvasóhoz egy szerver oldali komponens is JSONP támogatással, mely ténylegesen kommunikál a The Old Reader gépeivel.

Az alkalmazásba való bejelentkezés után, a program lekéri a felhasználó feliratkozásait, melyek egy oldalsó menüben találhatóak meg, az olvasatlan feedek számának kijelzőivel együtt. Ez a menü hasonlít az Androidban is megtalálható megoldásra, amit például a Gmail app-ban is használnak. A menüből érhető el a beállítások és bejelentkezések oldal, valamint itt lehet frissíteni a feliratkozásokat. Ezen kívül a feliratkozások egy idő után elévülnek, ilyenkor maguktól újra frissülnek.

A feliratkozások megtekintésekor lehetőség van csak az olvasatlan, vagy az összes feed mutatására (ezt a beállításoknál is megadhatjuk alapértelmezett viselkedésként). A feliratkozásokat jelenleg listanézetben tekinthetjük meg, a listában görgetve a képernyőn látott feedek automatikusan olvasottnak lesznek megjelölve a felettük való átgörgetés után. Az adott feedre kapcsolva az olvasó nézethez jutunk, ahol lehetőség van elolvasni a cikket, vagy a böngésző ikonra kapcsolva elolvasni a feed eredeti változatát a rendszer alapértelmezett webböngészőjével. Olvasó nézetben, egy adott feliratkozás feedjei között swipe mozdulatokkal navigálhatunk, az elolvasott feedek automatikusan olvasottnak jelölődnek, ha még olvasatlanok voltak.

Az alkalmazásnak lehetnek még kisebb hibái, ezek bejelentését GitHub-on, Firefox Marketplace-en, vagy itt várom! Jöhetnek feature kérések is, szívesen berakok új dolgokat! :)

FireReader a Firefox Marketplace-en

FireReader GitHub oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése