2013. szeptember 4., szerda

OwlCalc - tudományos számológép Firefox OS-re

Elég régóta nem írtam cikket az oldalra, de sok mindennel foglalkoztam, ezért remélem most már lesz idő írni róluk. Az előző cikk óta fő projektem a Firefox OS operációs rendszerben rejlő lehetőségek, és alkalmazások fejlesztése erre az új rendszerre. Most első alkalmazásomat fogom bemutatni: az OwlCalc-ot.

Korábban sokszor hiányoltam egy olyan mobilos számológépet, amelyet körülbelül annyira egyszerű kezelni, mint egy jegyzettömb alkalmazást, és gyakorlatilag bármilyen gyakran szükséges összetettebb egyenlet megoldására is képes. Olyasmire gondolok, mint a Wolfram Alpha, vagy a Matlab, csak ingyenes verzióban. Most elkészítettem ezt az alkalmazást, elsődlegesen Firefox OS operációs rendszerre, de gyakorlatilag bármilyen más rendszeren is használható.

A kezdőképernyőn a legalapvetőbb használható matematikai formulákról, és a program kezeléséről olvashatunk egy rövid segítséget. Ez a súgó minden alkalommal megjelenik a rendszer indításakor, hogy lássuk milyen eszközöket is használhatunk.

Az eddig begépelt egyenletek között swipe mozdulatokkal tudunk navigálni, így visszatérhetünk egy korábban rosszul beírt egyenlethez, vagy továbbszerkeszthetünk egy korábbi egyenletet.

A beviteli mezőben található X gombbal törölhetjük az eddig beírtakat, a felső menüsorban található gombbal pedig törölhető a teljes eddigi előzmény.

Lássunk néhány példát a használható matematikai funkciókra:

Egyszerű egyenletek:

1.2 / (2.3 + 0.7)
eredmény: 0.4

Változók:

x = 10 * 2
eredmény: 2
x * 3
eredmény: 6

Előző eredmény felhasználása:

ans - 1
eredmény: 1

Előre definiált függvények:

sin(45 deg) ^ 2
eredmény: 0.5

Új függvény:

function f(x, y) = x ^ y
eredmény: f(x, y)

Függvény meghívása:

f(2, 3)
eredmény: 8

Számolás mértékegységekkel:

a = 5.08 cm + 0.8 m
eredmény: 0.8508 m

Mértékegységek átváltása:

ans in mm
eredmény: 850.8 mm

Remélem más is hasznát veszi ennek az alkalmazásnak! Hibákat, véleményeket várok itt, vagy az app GitHub oldalán, illetve a Firefox Marketplace-en!

OwlCalc a Firefox Marketplace-en

OwlCalc GitHub oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése