2010. május 29., szombat

Ubuntu tweak 2


Ablakkezelő gombok jobboldalra (minimalizálás, maximalizálás, bezárás)

Az Ubuntu Lucidban az ablakkezelő gombok átkerültek a baloldalra, ez több ok miatt következett be, hivatalosan azért helyzezték át a gombokat, mert így a jobb oldalon "hely szabadul fel" így a következő Ubuntu verzióban a jobb oldalra újabb feature-öket helyezhetnek el. Az Ubuntu közösségben is nagy felháborodással fogadták ezt az újdonságot, de a fejlesztők úgy nyilatkoztak, hogy ebben a kérdésben nem lesz demokrácia.

Szerintem azonban a hivatalos ok mellett egy másik sokkal fontosabb tényező játszott közre az ikonáthelyezésnél: az amerikai piacon való terjeszkedés. Az USA-ban népszerű OSX ikonjai ugyanis a bal oldalon helyezkednek el, így a leendő Ubuntusoknak ezzel is segítik az átszokást, szívesebben váltanak Linuxra.

Természetesen visszarakhatjuk a jobb oldalra a gombokat Lucidban. Ezt így tehetjük meg:
Nyomjunk egy Alt+F2-t, majd a írjuk be, hogy gconf-editor. A Konfigurációszerkesztőben navigáljunk az apps/metacity/general helyre, majd a button_layout bejegyzést módosítsuk erre: menu:minimize,maximize,close.

Leállításkor 60 másodperc várakozás kikapcsolása

Ha már itt tartunk kikapcsolhatjuk a leállításkor való idegesítő 60 másodperces várakozást is. Korábban a Karmic kapcsán már szó volt ennek megoldásáról, álljon itt mégegyszer:)

Nyomjunk egy Alt+F2-t aztán gépeljük be a következőt: gconf-editor, majd kapcsoljunk a Futtatás gombra. A megnyíló Konfigurációszerkesztőben navigáljunk az apps/indicator session helyre, és pipáljuk ki a suppress_logout_restart_shutdown bejegyzést. Ezzel készen is vagyunk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése