2010. május 30., vasárnap

Skype Ubuntura


Update: Skype installálása Maverickre

A népszerű VoIP klienst szerintem senkinek nem kell bemutatni. Természetes linuxos változata is van, melyet korábban a Karmic idején, és egészen ez év májusáig Lucidra sem telepíthettünk az Ubuntu hivatalos tárolójából. Azonban múlt hónapban bekerült a hivatalos tárolóba telepítése nagyon egyszerű ezért. Terminálba írjuk be a következőt:
sudo apt-get install skype
A korábbi Ubuntu verziót használó látogatók kedvéért leírom a korábbi telepítési módszert is. Terminálból így telepíthetjük:

echo "deb http://download.skype.com/linux/repos/debian/ stable non-free #Skype" | sudo tee -a /etc/apt/sources.list > /dev/null
gpg --keyserver pgp.mit.edu --recv-keys 0xd66b746e && gpg --export --armor 0xd66b746e | sudo apt-key add -
sudo apt-get update && sudo apt-get install skype

Ezzel tehát a telepítéssel, meg is volnánk. :)

Kiegészítés:

A Lucidban megjelenő Messaging Menu-vel való együttműködésre a Skype-ot még nem készítették fel a készítői, de kis ügyeskedéssel mi is elérhetjük, hogy a Skype program is úgy működjön, mint mondjuk az Empathy, Pidgin, stb.

Ha új üzenetünk érkezik Pidginnél például zöld színűre változik a boríték és ha rákapcsolunk láthatjuk, hogy ki írt nekünk. De például megcsinálhatjuk azt is, hogy ha új emailünk érkezik, vagy kedvenc blogunk frissül akkor erről ugyanitt kapjunk értesítést (következő cikkemben erről lesz szó). Nagyon hasznos kis újdonság ez, hogy így minden együtt, egy helyen szerepel, és még csak most kezdett el fejlődni!

Hivatalosan tehát a Skype nem került be a Messaging Menu-be, valószínűleg idővel elkészül ez a feature is. Az interneten rövid keresgélés után azonban rátaláltam egy Andreas Happe nevű úriemberre, aki Python-ban már írt is egy szkriptet, ami pontosan ezt a feladatot látja el.

Ezen a honlapon letölthetjük az említett szkriptet a Download Source gombra kapcsolva. A letöltött állományt csomagoljuk ki, indítsunk el egy Skype-ot majd futtassuk le a szkriptet. Ekkor a Skype megkérdezi, hogy megengedjük-e, hogy a szkript hozzáférjen az adatokhoz, természetesen a válasz igen. Ezután már, ha minden jól megy működik is a dolog.

Ezenfelül, ha azt akarjuk, hogy megjelenjen a Skype ikonja is ebben a menüben, akkor a következőket kell beírnunk Terminálba:
sudo gedit /usr/share/applications/skype.desktop
majd a megnyíló Gedit-ben a szöveg végére szúrjuk be a következőt:
StartupNotify=true
Mentsük el a változtatásokat, lépjünk ki majd újra Terminálba írjuk be ezt:
sudo gedit /usr/share/indicators/messages/applications/skype
és másoljuk be az újonnan létrehozott fájlba ezt a sort:

/usr/share/applications/skype.desktop


Mentsük el a fájlt, és kilépés után már ki is próbálhatjuk az "új" Messaging Menu-t. Sajnos a szkript még nem teljesen megbízható, de nekem sikerült működésre bírnom, remélem a jövőben elérhető lesz ez a funkció a Skype-ban alapból is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése