2013. január 18., péntek

UberWriter Markdown szerkesztő Debian-ra

Egy olyan alkalmazást fogok bemutatni, ami egyszeri használat után azonnal meggyőzött és azóta is használom. Ez az UberWriter nevű, saját magát distraction free editor-nak nevező alkalmazás, mely tényleg megkönnyíti a szövegírást egy csomó feature-ön keresztül.

Még decemberben olvastam róla az OMG!Ubuntu! oldalán róla, ahol 2012 legjobb 10 Ubuntu-s programja közé bekerült. Gondoltam érdemes lehet kipróbálni, mert megtetszett a gondolat, hogy létezik egy szerkesztő, amiben egyszerűen nincsenek beállítási lehetőségek és emiatt egyáltalán nem vonja el a figyelmet az írás tevékenységéről, ami így sokkal produktívabb tud lenni. Persze formázásra mindig szükség van, ami az UberWriter esetén a Markdown HTML generáló nyelvvel van megoldva. Pontosabban az UberWriter-ben a Pandoc kiterjesztett formátumában érdemes szövegeket írni, mely nem csak HTML generálásra, hanem PDF, ODT, és egyéb formátumok generálására is képes más, több egyéb újabb funkción kívül.

A további magyarázatok helyett érdemes megnézni a program írója által készített videót a működésről:

Néhány dolog ami megfogott a Markdown formátumban való szerkesztésben, és az UberWriter-ben:

  • a legfontosabb a nagyon egyszerű és jól működő syntax highlighting, ami rengeteg nyelvet ismer

  • nagyon egyszerű szövegformázás, nem kell a kijelölgetéssel, gombok nyomkodásával törődni

  • profibb megjelenés: inline HTML, CSS formázási lehetőségek, LaTeX támogatás

  • nem feltétlenül muszáj UberWriter-t használni, például lehet Vim-ben is szerkeszteni a fájlokat, vagy tetszőleges szerkesztőt használhatunk

  • … viszont az UberWriter nagyon szép kimenetet generál, és tényleg csak a szöveg írására lehet koncentrálni, semmilyen beállítással nem kell törődni, főleg a Focus Mode és Fullscreen mellett. :) Tényleg nem zavarja semmi a szövegírást.

Az UberWriter viszont egy vérbeli Ubuntu-s program, és nem sikerült eddig megszabadulnia a más disztribúciókban feloldhatatlan ubuntus függőségektől. Elvileg dolgoznak rajta, hogy több Linux változatban is lehessen telepíteni, egyelőre viszont Debian-on egy nem hivatalos csomagból való telepítést ajánlom:

Innen letölthetjük, parancssorból:

# töltsük le
wget http://deb.ianod.es/debian/pool/main/u/uberwriter/uberwriter_12.10.02-1_all.deb
# telepítsük
sudo dpkg -i uberwriter_12.10.02-1_all.deb

Ha valaki gyakrabban foglalkozik weboldalak tartalom előállításával, generálásával akkor érdemes kipróbálni az UberWriter-t, mert tényleg van benne fantázia.

UberWriter hivatalos oldala

UberWriter Launchpad oldala

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése