2013. január 27., vasárnap

Crunchbang Waldorf fagyás - Liquorix kernel Wheezy-re

Korábban már említettem, hogy a Crunchbang Linux legújabb, még testing fázisban álló változatát használom, a Waldorf-ot (érdekességképpen, minden #! kiadás a Muppet Show egy szereplőjéről van elnevezve; az előző verzió a Statler volt). Rövid használat után találkoztam azzal a hibával, hogy néha teljesen befagy az egész rendszer, és semmi nem használ, csak a power gomb.
A Crunchbang hivatalos fórumában való rövid keresgélés után láttam, hogy ez nem egyedi eset, és a problémát megoldja a Liquorix kernel telepítése. Ezelőtt is használtam már ezt a kernelt, mert tapasztalataim szerint sokkal megbízhatóbb, gyorsabb, és még a laptopom fogyasztása is kisebb lett tőle.
A korábbi .deb csomag letöltés->telepítés módszerrel azonban nem tudjuk frissíteni a kernelt, így egy sokkal jobb megoldást találtam. A smxi szkriptgyűjteményről van szó, rengeteg hasznos funkciója van ezeknek a szkripteknek; nagy részét még én sem ismerem, de rendkívül részletes dokumentáció érhető el hozzá. A core funkciók között található a legfrissebb Liquorix kernel frissítések, videókártya driverek (nVidia, ATI, Radeon, Intel) telepítése, rendszer-, és programjavítások, tweakek alkalmazása, és még rengeteg más egyéb felhasználási lehetősége is van a szkriptgyűjteménynek.
Ha grafikus drivert is telepítünk lépjünk át tty1-re:
CTRL + ALT + F1
Majd telepítsük és indítsuk el a következő paranccsal a smxi-t:
sudo su -
cd /usr/local/bin && wget -Nc smxi.org/smxi.zip && unzip smxi.zip && smxi
A szkript használatakor menüpontok közül kell mindig választani az alapján, hogy mit kívánunk tenni. A menüpontokhoz mindig részletes leírást ad a szkript, így mindig könnyű eldönteni, melyiket is válasszuk. Ha mégis elakadnánk itt egy nagyon részletes leírás, hogy melyik menüpontokkal adhatjuk hozzá a Liquorix kernelt a tárolóinkhoz. Ha befejeztük a szkript használatát, érdemes újraindítani a rendszert:
    reboot
vagy, ha nem végeztünk nagyobb módosítást, akkor visszaléphetünk a grafikus felületre:
CTRL + ALT + F7
smxi szkriptgyűjtemény honlapja
Liquorix Project honlapja

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése