2010. december 23., csütörtök

Firefox könyvjelzők szinkronizálása Dropboxban

Ebben az írásomban megmutatom, amit korábban már megígértem, hogy mire használható még a konkrét fájlszinkronizálás/átvitelen kívűl a Dropbox. Egy korábbi cikkben már írtam a PuTTY profilok szinkronizálásáról, most jöjjön egy következő felhasználási terület: a Firefox könyvjelzők szinkronizálása.

Erre a feladatra már rengeteg megoldás született, dehát ezért Linux a Linux, hogy bárki kiválaszthatja, hogy melyik tetszik neki a legjobban. Az UbuntuOne jó dolog azonban nem multiplatform ezért is választottam a Dropboxot.

Először is telepítsük a Dropbox legfrisebb verzióját:
sudo apt-key adv --keyserver pgp.mit.edu --recv-keys 5044912E
sudo sh -c 'echo "deb http://linux.dropbox.com/ubuntu/ maverick main" >> /etc/apt/sources.list.d/dropbox.list'
sudo apt-get update && sudo apt-get install nautilus-dropbox
Ezután foglalkozhatunk már a könyvjelzzők szinkronizálásával. A Firefox a könyvjelzőket a places.sqlite fájlban tárolja a profile könyvtárban (pontosabban nem csak a könyvjelzőket tárolja ebben az adatbázisban, hanem az előzményeket és még számtalan dolgot, bővebben olvashatunk róla itt) tehát elég ezt a fájlt szinkronizálnuk. Pontosabban ha több gépet használunk és mindegyiken szinkronizálni akarjuk a könyvjelzőinket, és ha valamelyiken új könyvjelzőt rakunk be és azt akarjuk, hogy a többi gépen is frissüljenek a könyvjelzők, akkor az előbb említett profil könyvtárban a places.sqlite fájl szimbolikus linkjét kell elhelyeznünk ami a Dropbox könyvtárban lévő szinkronizálandó places.sqlitera mutat.
Először hozzunk létre egy könyvtárat a Firefox számára a Dropbox mappában:
mkdir ~/Dropbox/firefox
Ezután elhelyezzük a places.sqlite fájlt ebben a könyvtárban ennek a szkriptnek a segítségével.Majd töröljük az eredeti places.sqlite fájlt, és létrehozunk helyette egy szimbolikus linket, ehhez is írtam egy szkriptet.[A szkripteket Terminálból a ./szkriptneve utasítással kell futtatni.]Innentől kezdve automatikusan szinkronizálódnak Firefox könyvjelzőink.

Megjegyzés:
Ha több gép fut egyszerre és mindegyiken szinkronizálunk, akkor úgynevezett conflicted copy-k jönnek létre. Ezeket néha töröljük a következő paranccsal (egy Rob Wilkerson nevű úriember találmánya):
find . -type f -name "*conflicted*" -exec rm -f {} \;
Kiegészítés (könyvjelzők winen):
Ha már elhelyeztük a places.sqlite fájlt, a Dropbox könyvtárunk firefox mappájában, akkor létrehozhatunk egy hardlinket, a Firefox mappájában. A kiadandó parancs a következő:
mklink /d "C:\Users\felhasználónév\AppData\Roaming\Mozilla\Firefox\Profiles\profilmappanév.default\places.sqlite" "C:\Users\felhasználónév\Dropbox\firefox\places.sqlite"
Felhasználónév helyett természetesen írjuk be a sajátunkat, és a leírt helyen nézzük meg a profilmappa nevünket ami *.default alakú.

Nemsokára elkészül a következő cikkem, amely a Nautilus szkriptekről fog szólni (azokat is lehet szinkronizálni :)

Dropbox PPA
Link

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése