2013. február 25., hétfő

Blogspot blog szerkesztése konzolból - 3 éves a blog

Három éve indítottam el ezt a blogot, 67 bejegyzés született (ez a 68-adik), az oldalmegjelenítések száma összesen 34157. Ezek az eredmények megfelelnek a várakozásaimnak, érthetőek az oldal funkcióját tekintve. Mivel ez egy rendhagyó poszt megmutatok néhány további statisztikát, majd pár dolgot az oldal készítésének “kulisszatitkairól”! :D

A bejegyzések döntő többsége, 63 Linux-os témájú, az első egy évben inkább Ubuntu-val foglalkoznak (24 darab), később elsősorban a Crunchbang Linux a cikkek (32 darab) anyaoprendszere, de természetesen más Linux-ot használók is hasznosíthatják a leírtakat. A blog indításakor, amikor még Ubuntu-t használtam látszik, hogy kevésbé ismertem még a Linux rendszert, később áttértem az advance-ebb felhasználóknak készült Crunchbang Linux-ra, a cikkek is legtöbbször egyre inkább valamilyen speciálisabb témáról szólnak.

Miután elkezdtem az egyetemet kicsit be is következett a megjósolt bejegyzés csökkenés, később mikor kezdtem összeszedni magam és több időm lett, megnőtt a megírt cikkek száma.

Az oldalmegjelenítések számáról egy összesített grafikon:

Látható, hogy az oldal látogatottsága körülbelül lineárisan növekszik. A legnépszerűbb 10 bejegyzés a következő:

Természetesen az inkább átlagfelhasználóknak szóló cikkek lettek a legnépszerűbbek, a mindenféle hibamegoldások, szkriptelések a tapasztaltabb felhasználóknak, azaz egy kisebb rétegnek szólnak. A céljaimnak megfelelően a látogatók szinte 100%-a Google-ről találnak ide, amikor valamire keresik a megoldást, ez rendben is van, mert a blog célja problémamegoldásban segítség nyújtása. Az érdekesebb, hogy a látogatók fele Windows-t használva téved ide, és csak a másik 50% használ valamilyen Unix leszármazottat:

Böngészők tekintetében szerintem nincsen semmi meglepő, a Firefox és a Chrome volt a szörfdeszka az esetek 70%-ában, a többi kb egyenletesen megoszlik, az IE 14% szinte fáj. :D

Következzen tehát néhány dolog a készítésről. A cikkek írásához egy ideje már a korábban említett Pandoc nyelvet, és UberWriter szerkesztőt használom. Az elkészült írást konvertálom HTML-be, majd, hogy a Blogspot HTML nézetébe beillesztve is szépen formázott maradjon a cikk, lefuttatok egy saját szkriptet, ami néhány finomhangolást végez még:

  • nem használt .css fájl include-jának törlése
  • sorkizárás beállítása a szövegre
  • linkek megnyitása új tabon
  • képek beillesztése konzolból

A képek feltöltéséhez, beillesztéséhez használom a googlecl (Google Command line tools) nevű Google Data API-ra épülő szkript gyűjteményt. Ha valaki szintén használni akarja ezt a kis toolt így telepítheti:

$ sudo easy_install googlecl

Ezután már használható az általam írt szkript:

$ gedit processPost.sh
# illesszük be a szkriptet, adjuk meg a blogname és imgdir változók értékeit, majd mentsük el a fájlt
$ chmod +x processPost.html
# így használhatjuk
$ ./processPost.sh postname.sh

További jó olvasgatást az oldalon!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése